اموزش انتخاب رشته از 0 تا 100 (کامل و رایگان)

این اموزش کاملترین اموزش انتخاب رشته در سایت نادناک است، و به 5 قسمت کامل و جامع تقسیم میشود (که هر کدام را به طور مجزا بعد از ویدیو توضیح میدهم)، ابتدا پیشنهاد میکنم که اموزش ویدیویی کامل انتخاب رشته را تماشا کنید و پس از ان به سراغ توضیحات برویم.

5 قسمت اموزش انتخاب رشته به طور کامل

در این مقاله میخواهم به طور کامل در مورد 5 قسمت اصلی اموزش انتخاب رشته توضیحاتی را ارائه دهم، که به اختصار ابتدا انها را نام میبرم و سپس به سراغ توضیحشان خواهیم رفت.

  1. تحلیل کارنامه
  2. طیف قبولی
  3. پیدا کردن کد رشته
  4. اولویت بندی
  5. چیدمان

همانطور که با قسمت های مختلف اموزش انتخاب رشته کامل اشنا شدین، میخواهم به طور کامل به توضیح هر قسمت بپردازم.

1- توضیح کامل کارنامه خوانی در اموزش انتخاب رشته

در اموزش انتخاب رشته ابتدا باید بدانیم که کارنامه کنکور چه مواردی را در دل خود دارد و به توضیح هر یک از انها بپردازیم. در کارنامه خوانی برسی و تحلیل 3 چیز از اهمیت بالایی برخوردار است، که به توضیح ان 3 چیز میپردازیم.

سهمیه ها

در ردیف اول کارنامه قسمت بالا سمت چپ نوشته شده سهمیه، 2 حالت وجود دارد نوشته شده باشد، مورد اول سهمیه مناظق شما و مورد دوم سهمیه ایثارگران که درصد ان را مینویسند. دقت داشته باشید که سهمیه مناطق به 3 دسته منطقه 1 و 2 و 3 تقسیم میشوند. منظور چیست؟ منظور این است که تمام استان ها و شهرستان های کشور را به 3 دسته تقسیم کرده اند.

سهمیه مناطق

در مرحله اول منطقه 1 : عزیزان اگر ساکن 5 شهر بزرگ تهران، مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز هستید، جزو منطقه 1 محسوب میشوید. اگر ساکن سایر استان ها و شهرستان ها هستید منطقه 2 و اگر ساکن شهرهای کوچک، دهستان ها و روستا ها هستید منطقه 3 خواهید بود.

جالب است بدانید که دانش اموزان هر منطقه، فقط با سایر دانش اموزان همان منطقه در رقابت هستند، پس اگر شما دانش اموزی هستید که سهمیه مناطق شما 3 هست، با دانش اموزی که سهمیه مناطق او منطقه 2 یا 1 است، در رقایت نیستید. جمعبت این 3 منطقه با هم تفاوت دارد، تعداد دانش اموزانی که در منطقه 3 هستند از همه کمتر و تعداد دانش اموازنی که در منطقه 2 هستید از بقیه بیشتر است.

شاید برایتان این سوال پیش اید که پذیرش این مناطق 3 گانه در رشته محل های خاص چگونه است! عزیزان به نسبت تعداد نفرات شرکت کننده از هر منطقه، ظرفیت پذیرش انها در دانشگاه ها هم متغییر خواهد بود. یعنی اگر در یک سال، حدود 50% شرکت کنندگان از منطقه 2 ، 30% شرکت کنندگان از منطقه 1 و فقط 20% انها را منطقه 3 باشند، میزان پذیرش دانشجو نیز به همین نسبت خواهد بود.

پیدا کردن منطقه حود

بسته به 3 سال پایان دوره تحصیلی، اگر 3 سال اخر تحصیلی در یک منطقه مشخص باشید، سهمیه منطقه شما همان خواهد بود. اما اگر حتی 1 سال را در منطقه دیگری درس خوانده باشید، سهیمه مناطق شما برابر با منطقه ای که  مرفه تر است و به 1 نزدیک تر است.

حال اگر شما دانش اموز عزیز، شامل سهمیه ایثارگران نباشید، در ان ردیف نام برده، تنها نام منطقه ای که هستید نوشته میشود، در این قسمت به سراغ سهمیه ای ارزشمند در اموزش انتخاب رشته، سهیمه ایثارگران میرویم.

سهمیه ایثارگران

این سهمیه به 2 دسته تقسیم میشود، سهمیه 5 درصدی و 25 درصدی ایثارگران، اگر از خانواده درجه 1 شما، کسی هست که ایثارگر باشد و یا جانبازی کمتز از 25% داشته باشد، به شما سهمیه 5% ایثارگران میرسد، اما اگر فرزند شهید هستید و یا خانواده درجه 1 شما جانباز بالای 25% هستند به شما سهمیه 25 درصدی خواهد رسید. حال تفاوت این 2 چیست؟

تعداد دانش اموزانی که سهمیه 5% دارند، بسیار بیشتر از دانش اموزانی است که سهمیه 25% دارند، همین عامل به تاثیر گزاری چندین و چند برابری سهمیه 25% و اثر کم و ناچیز سهمیه سهمیه 5% کمک میکند.(شاید مخالفتی داشته باشید، و بگویید که رتبه هایی را دیده اید که با وجود سهمیه مقدار زیادی بهبود پیدا کرده اند، اجازه بدهید در قسمت پیدا کردن رتبه واقعی، در این مورد صحبت خواهم کرد)

منظور از سهمیه ایثارگران چیست؟؟ منظور این است که به مقدار 30% از ظرفیت هر رشته در هر دانشگاه، به این دانش اموزان تعلق دارد، که به 5 و 25 درصد تقسیم میشود، اما چیزی در مورد تاثیر گزاری ان در رتبه نگفتم، عزیزان همانطور که گفته شد سهمیه ایثارگران فقط و فقط از ظرفیت قبولی دانشگاه ها را به شما میدهد و نه چیز دیگری و به هیچ عنوان در بهبود وضعیت رتبه کنکور تاثیری ندارد. (که در موارد بعدی در این رابطه صحبت خواهیم کرد)

نکته: پس تا اینجای کار در این اموزش انتخاب رشته از ردیف اول کارنامه متوجه شدیم که اگر سهمیه ایثارگران داشته باشید در قسمت سهمیه میزان درصد سهمیه و اگر نداشته باشید شماره منطقه ای که هستید در ان یادداشت میشود.

استان بومی:

برای کارنامه خوانی در اموزش انتخاب رشته، دومین موضوع بسیار مهم در کارنامه، مشخص کردن استان بومی شماست. حال در این اموزش انتخاب رشته به توضیح استان بومی و فایده ان میپردازیم.

در ابتدا باید بدانید که تمام رشته های دانشگاهی یک نوع پذیرش به خصوصی دارند، بر حسب اینکه ان رشته ها به چه تعداد در کشور موجود هستند. اگر رشته تحصیلی بسیار کم موجود باشد، به اصطلاح پذیرش ان رشته کشوری است و اگر رشته ای بسیار فراگیر باشد و در تقریبا اکثر دانشگاه ها بتوان یافت، میگویند پذیرش ان استانی است. مانند رشته فیزیوتراپی گه کشوری و فرهنگیان که استانی است.

در حالت کلی انواع پذیرش رشته ها به 4 دسته: کشوری، قطبی، ناحیه ای و استانی تقسیم میشود، هر رشته ای یک نوع خاصی پذیرش دارد و به سادگی میتوانید در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، به نوع پذیرش انها دسترسی داشته باشید. البته صحبت فقط در مورد قبولی با رتبه کنکور سراسری است و در مورد رشته های بدون کنکور و صرفا با سوابق تحصیلی چنین چیزی وجود ندارد.

در کنار انچه گفته شد، کل کشور نیز به ناحیه ها و قطب های مشخصی نیز تبدیل شده است و دانش اموزان هر استان که در ناحیه و یا قطبی خاص قرار گرفته اند، برای قبولی در کد رشته محل های همان ناحیه و یا قطب شانس بالاتری دارند، به طور مثال، اگر ساکن تهران باشید برای قبول شدن در یک رشته با پذیرش ناحیه ای، بین 60 تا 80 درصد شانس بالاتری برای قبولی دارید تا همان رشته اما در شهر هایی که در ان ناحیه نیستند، مانند اصفهان.

روش پیدا کردن استان بومی در اموزش انتخاب رشته

همانطور که در کارنامه پیداست، استان بومی شما نوشته شده است، اما برای اینکه بتوانید خودتان نیز به سادگی استان بومی خود را پیدا کنید، منظور از استان بومی، این است: اگر 3 سال اخر سال تحصیلیتان را در یک استان بودید، استان بومی شما همان استان خواهد بود، اما اگر 3 سال اخر تحصیلی خود را (حتی 1 سال را) در یک استان دیگر تحصیل کرده باشید، استان بومی شما میشود ان استانی که به دنیا امدید.

مثال: تصور کنید در شهر شیراز به دنیال امده اید، در سنین کم به سمت تهران نقل  مکان میکنید، سال دهم و یازدهم را در تهران و سال دوازدهم را به سمت استان البرز نقل مکان میکنید. بدین ترتیب استان بومی شما میشود شیراز و برای قبول شدن در رشته محل هایی که در ناحیه و قطب یکسان با شیراز هستند، شانس بالاتری خواهید داشت تا تهران و البرز.

پیدا کردن رتبه اصلی:

در قسمت وسط کارنامه که یک جدول بسیار بزرگ وجود دارد، در ردیف دوم ان نوشته شده رتبه در سهمیه نهایی و جلو ان 5 ستون به نشانه 5 زیر گروه مختلف وجود دارد و عداد نوشته شده در زیر هر کدام از انها عدد متفاوتی است.

عزیازن، در این اموزش انتخاب رشته منظور از رتبه شما، برای انتخاب رشته، همان رتبه ای است که در همان جدول نوشته شده است و در قسمت پایین کارنامه که یک ردیف و 4 ستون وجود دارد، و در قسمت سمت چپ ان نوشته شده رتبه کشوری، هیچ کاری نداریم.

اما همانطور که قبل تردر این اموزش انتخاب رشته گفتم، وقتی که سهمیه ایثارگران داشته باشید، کاملا رتبه متفاوتی برایتان نوشته میشود و رتبه ای که در ان قسمت ها نوشته میشود، رتبه ای نیست که باید با ان انتخاب رشته انجام دهید. اولا اینکه به چه دلیل رتبه ای متفاوت نوشته میشود چیست؟

همانطور که در جدول وسط کارنامه دیده اید، نوشته شده رتبه در سهمیه نهایی و منطور این است که شما در بین تمام دانش اموزانی که سهمیه ایثارگران مانند شما دارند و در منطقه شما هستند، چه رتبه ای کسب کرده اید، و به این دلیل که سهمیه دارانی مانند شما کم هستند، رتبه ای که نشان داده میشود عدد پایینی است. اما سوال؟ ایا شما فقط و فقط با دانش اموزان سهمیه ایثارگر در رقایت هستید؟

البته که نه، در اصل شما با دانش اموزان یک منطقه در رقابت هستید و هیچ نیازی به نوشتن رتبه شما در سهمیه ایثارگران نیست. اما برای جبران، سازمان سنجش کاری انجام داده است. اگر در کارنامه دانش اموزانی که سهمیه ایثارگران را دیده باشید، متوجه میشوید که انها در ردیف پایینی کارنامه خود به جای 4 ستون، 5 ستون دارند و قسمت دومی از سمت راست، نوشته شده رتبه در منطقه، عددی که در این رتبه نوشته شده بالاتر از رتبه در سهمیه نهایی سمت چپ ان است.

رتبه در سهمیه نهایی مهم در اموزش انتخاب رشته
رتبه در سهمیه نهایی مهم در اموزش انتخاب رشته
اموزش انتخاب رشته
اموزش انتخاب رشته

در این اموزش انتخاب رشته، دانش اموزانی که سهمیه اسثارگران دارند، بدانید که ان رتبه در منطقه، در اصل رتبه اصلی شماست و با ان عدد باید انتخاب رشته خود را انجام دهید.


در این قسمت از اموزش انتخاب رشته میتوانید توضیحات کامل کارنامه خوانی را به صورت وویس و صوت گوش دهید.


2- طیف قبولی (چه رشته ای میتونم قبول بشم؟)

در اموزش انتخاب رشته، یهترین و ساده ترین کار برای اینکه بدانید با رتبه ای که اورده اید چه رشته هایی میتوانید قبول شوید، این است که به یک لیست از اخرین رتبه های قبولی دانش اموزان در هر رشته دسترسی داشته باشید و طبق انها بتوانید رتبه خود را مورد قضاوت قرار دهید، اما مساله مهم این است که نمیتوانیم به چنین لیستی به سادگی دسترسی داشت. اما از 2 روش زیر به سادگی میتوانید کا را برای خود ساده تر کنید.

  1. انتخاب رشته قلم چی
  2. انتخاب رشته گزینه 2

عزیزان این 2 موسسه از برنامه انتخاب رشته رایگان برخوردار هستند و به سادگی میتوانید وارد صقحه هر کدام از انها شوید و به سادگی رتبه خود را وارد کنید و یک حدود و طیفی از رشته هایی که میتوانید قبول شوید را داشته باشید. البته که این کار برای مشاوران با سابقه بالا، چندان هم نیاز نیست، چون انها به خاطر داشتن سابقه بسیار در زمینه انتخاب رشته، حدود ظرفیت رشته ها و حدود اخرین رتبه های قبولی در انها را میدانند.

3- تهیه لیست اولیه

در این مرحله از اموزش انتخاب رشته، گویی که انگار وارد مراحل اصلی شده باشید، در این قسمت باید به 2 سوال پاسخ دهید:

  1. ایا قطعا میخواهید امسال وارد دانشگاه شوید؟ حال دانشگاه و رشته خاصی در نظر ندارید و فقط میخواهید که وارد دانشگاه شوید
  2. به هر بهایی هم نمیخواهید وارد دانشگاه شوید، یک یا دو رشته خاص در نظر دارید و فقط میخواهید یکی از این 2 رشته را قبول شوید و اگر قبول نشدید، باز هم پست کنکور میمانید

ابتدا مشخص کنید که کدام یک از این دسته افراد هستید و سپس به سراغ پر کردن لیست اولیه بیایید.

اموزش انتخاب رشته با علی پورصفیان
اموزش انتخاب رشته با علی پورصفیان

اگر در گروه اول هستید، برای اینکه اموزش انتخاب رشته خوبی داشته باشید، بهتر است تمام 150 انتخابی که میخواهید داشته باشید را به 3 دسته تقسیم کنید.

حدود 20 تا 30 انتخاب اولتان را کد رشته محل هایی را بنویسید که میتوان گفت کمی رویایی هستند، مثلا رشته هایی که برای قبولی در انها رتبه شما حداقل 1000 تا 5000 باید پایین تر میبود، سپس 80 تا 90 انتخاب بعدی خود را کد رشته های منصفانه و منطقی بنویسید، رشته هایی که با رتبه خود میتوانید قبول شوید و سپس حدود 20 تا 30 انتخاب بعدی خود را بسیار مطمعن انجام دهید، رشته هایی را قرار دهید که به طور قطع میتوان گفت در انها قبول هستید. رشته هایی که اگر رتبه شما 1000 تا 5000 هم بالاتر بود، باز هم میتوانستید قبول شوید.

طبق فرمولی که در پاراگراف بالا در مقاله اموزش انتخاب رشته (همین مقاله) گفتم، شما 100% وارد دانشگاه خواهید شد، اما اگر جزو دسته دوم هستید، که فقط 1 تا 2 رشته خاص را میخواهید و اگر قبول نشدید باز هم پشت کنکور میمانید باشید، بهتر است از روشی که میگویم استفاده کنید.

بهتر است تمام کد رشته های مورد نظرتان را در تمام دانشگاه های موجود که ارائه شده را بنویسید و طبق چیدمانی که جلوتر توضیح خواهم داد، انها را بچینید، اینگونه فقط احتمال قبولی در رشته هایی را دارید که انتخاب کردید و نه چیز دیگر.


در این قسمت از اموزش انتخاب رشته یک صوت عالی و کاملتر از چیزی که در مورد نوشتن لیست اوله گفتم را دارم، با دقت گوش کنید.


4- اولویت بندی لیست اولیه

در اموزش انتخاب رشته میخواهم بگویم که این قسمت، به جرات جزو مهمترین قسمت های انتخاب رشته واقعیست، که در حال حاضر متاسفانه چندان هم اجرا نمیشود. در مقاله ای که با عنوان “10دروغ شاخدار در انتخاب رشته” برایتان اپلود کرده بودم، در قسمت دهم توضیح داده بودم که اگر 2 دانش اموز، رتبه های بسیار نزدیک به هم را اورده باشند، شاید یک رشته و یک دانشگاه قبول شدن برای انها مناسب نباشد حتی اگر که انها یک رشته بخصوص را بخواهند. قطعا اولویت انها برای انتخاب کاملا متفاوت باید باشد.

در این قسمت از اموزش انتخاب رشته، در مرحله اول به سراغ نوشتن تمام رشته های موجود و شهرهای موجود در لیست اولیه میکنید، به طور مثال اگر 150 کد رشته محل را نوشته اید، باید تمام رشته های تحصیلی موجود در انتخاب هایتان را بنویسید، سپس به سراغ شهرها میروید، تمام شهرهایی که در لیست اولیه وجود دارد را روی کاغذ بنویسید، حال به نسبت علاقه ای که دارید، به هر کدام از رشته ها یک نمره از 10 تا 100 دهید، سپس دقیقا همین کار را برای شهرها انجام میدهید. توجه داشته باشید برای نمره دادن به هر شهر، طبق موارد زیر عمل کنید:

  1. با هزینه رفت و امد به ان شهر مشکلی ندارید؟
  2. در مورد وسایق نقله برای رفتن به ان شهر فکر کرده اید؟
  3. در ان شهر غریب هستید و یا بسیتگانتان هستند؟
  4. با ادام و رسوم و فرهنگ ان شهر اشنایی دارید؟
  5. با اب و هوای ان شهر میتوانید بسازید؟
  6. میزان شلوغی و جمعیت، ان شهر و امکانات رفاهی ان را میدانید؟
  7. اگر ان شهر زبان مخصوصی دارد، به ان زبان مسلط هستید؟

زمانی که تمام این موارد را مورد سنجش قرار دادید، به هر شهر از 10 تا 100 نمره دهید، در مرحله اخر به این دلیل که رشته تحصیلی بسیار مهمتر از شهر هستند، به رشته تحصیلی نیز یک ضریب 2 یا 3 دهید، پس به این ترتیب نمره هر رشته به جای انکه 10 20 30 تا 100 باشد، (اگر ضریب 2 دهید) به نمرات 20 40 60 تا 200 خواهند بود. دانش اموزان عزیز، برای اینکه بتوانم بسیار دقیق تر و عالی تر حتی با ذکر یک مثال، اولویت بندی کردن لیست اولیه را در اموزش انتخاب رشته را توضیح دهم، از شما میخواهم که با دقت تمام به این وویس اموزشی گوش دهید.


بسیار خوب، به اخرین مرحله در اموزش انتخاب رشته رسیدیم، مرحله ای به نام:

5- چیدمان:

یکی از اشتباه ترین کارهایی که از دانش اموزان سر میزند، این است که ابتدا رشته مثلا پزشکی را انتخاب میکنند و در لیست از شماره 1 تا شماره مثلا 20 را تمام کد رشته محل های پزشکی را وارد میکنند و سپس به سراغ رشته دندانپزشکی میروند و دقیقا همین کار را انجام میدهند. این کار بسیار اشتباه است، زیرا وقتی که شما ردیف اول را به طور فرض رشته پزشمی دانشگاه تهران نوشته اید، قطعا در انتخاب 20ام به رشته پزشکی دانشگاه بندر عباس رسیدید، حال مساله این است، که انتخاب 21ام به دندانپزشکی دانشگاه تهران میرسید.

متوجه منظورم شدید؟ اگر رشته پزشکی دانشگاه بندر عباس را قبول نشدید، چطور ممکن است که رشته دندانپزشکی دانشگاه تهران را قبول شوید؟؟ پس اینگونه چیدمان کاملا شما را به دردسر میندازد.

بهترین چیدمان در اموزش انتخاب رشته ما، اینگونه است:

وقتی در اولویت بندی کردن تمام رشته محل ها و در اخر کار به یک عدد رسیدید، (طبق وویسی که شنیدید) حال وقتش فرا رسیده که ان اعداد را که هر کدام بیانر یک کد رشته محل هستند را به ترتیب بنویسید، مشخصا هر چقدر که عدد بزرگتر باشد، باید بالاتر قرار بگیرد. به این ترتیب تمام کد رشته محل هایی که برایتان مهمتر و عالی تر هستند بالاتر قرار میگیرند و به تریتیب که لیست پر میشود از اهمیت و ارزش انها کاسته میشود.

عزیزان امیدوارم از این اموزش انتخاب رشته استفاده و لذت را برده باشید، به همین شکل میتوانید به سادگی برای خود انتخاب رشته انجام دهید.

اموزش انتخاب رشته با علی پورصفیان
اموزش انتخاب رشته با علی پورصفیان

عقاب باشید

اگر سوالی براتون پیش اومده خیلی خوشحال میشم که با لبخند 🙂 در قسمت نظرات بپرسید، حتما بهتون پاسخ میدم.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نکته مهم:

میتونید روی عبارت هایی که با رنگ ابی مشخص شده اند کلیک کنید و اموزش مربوط به اونهارو ببینید.

اموزش های الزامی قبولی کنکور

اموزش های پربازدید

پرفروش ترین محصولات

دوره های آموزشی رایگان

محصولات تخفیف دار

فعلا محصول تخفیف خورده نداریم

روش خرید محصولات

نویسنده این مقاله:

keyboard_arrow_up