7 گام اصلی مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری

در این مقاله سعی دارم از ابتدا به سادگی در مورد روند مشاوره انتخاب رشته عالی صحبت کنم، اگر نمیدانید برای داشتن انتخاب رشته مناسب، باید چه کارهایی انجام دهید، به این 7 موردی که میخواهم در این مشاوره انتخاب رشته بهتان توضیح دهم با دقت توجه کنید. در ابتدا باید بدانید که هیچ یک از بهترین مشاوران انتخاب رشته در کشور، اطلاعات مجزا و پیچیده تر دیگری ندارند، و تمام مشاوران کشور به سادگی از همین قوانین مشخص و واضحی که میخواهم در موردشان صحبت کنم،استفاده میکنند.

موفقیت در مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری

مهمترین پیشنهاد من به شما، این است که چه بخواهید خودتان انتخاب رشته کنید و چه بخواهید بنده و یا سایر مشاوران برایتان این کار را انجام دهند، شما موظف هستید در مورد این 7 موضوع و گام مهم، اطلاعات کافی داشته باشید، اگر مشاوره انتخاب رشته موثر و کاربردی میخواهید، خودتان باید به قوانین و اطلاعات در این حوزه اشراف داشته باشید.

1- مطالعه دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری

دفترچه انتخاب رشته کنکور
دفترچه انتخاب رشته کنکور

اصلی ترین و اولین کاری که بر هر دانش اموزی واجب است، این است که در مشاوره انتخاب رشته خود نیز به مطالب نوشته شده در دفترچه انتخاب رشته کنکور، واقف باشید و ان را به طور کامل اموخته باشد، به سادگی میتوانید از طریق سایت سنجش (sanjesh.org) از زمان انتشار و ارائه این دفترچه اگاه شوید و پس از دانلود دفترچه، که همیشه 1 تا 2 هفته قبل از زمان انتخاب رشته است، ان را به طور دقیق و عالی مطالعه کنید و بیاموزید.

در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، در مورد مشاوره انتخاب رشته اطلاعات بسیار کاملی نوشته شده است، در مورد قوانین و مقررات انتخاب رشته، مدارک لازم، مراحل ثبت نام، تمام قوانین در مورد سهمیه ها، رشته ها، نوع پذیرش رشته ها و….. به طور کامل اطلاعاتی جمع اوری شده است. به جرات میتوانم بگویم که در این دفترچه چیزهایی نوشته شده است که شاید تا به امروز هیچ مشاوری در موردشان صحبت نکرده است.

اصلی ترین و مهمترین قدم در مشاوره انتخاب رشته، مطالعه دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری است، هر چقدر اطلاعات کاملتری نسبت به ان داشته باشید، ساده تری میتوانید برای خود و دیگران انتخاب رشته دقیقی داشته باشید و در انجام این کار عالی تر عمل کنید.

2- برای چه کاری ساخته شده اید

این قسمت از مشاوره انتخاب رشته، که بسیار مهم است را میخواهم با ذکر چند سوال اغاز کنم، سوالاتی که ارائه پاسخ صحیح به انها میتواند نگاه دقیق و صحیحی از اینده انتخاب رشته بهتان بدهد.

  1.  

    چرا وارد رشته ای خاص بشوید؟

  2. چرا وارد سایر رشته ها نمیخواهید بشوید؟
  3. چرا میخواهید درس بخوانید؟
  4. چه اینده ای در انتظار شماست؟
  5. فکر میکنید اگر در رشته مورد نظر تحصیل کنید، در اخر چه میشود؟
  6. فکر میکنید چه رشته ای بهتر از باقی رشته هاست؟
  7. چطور 2 یا چند رشته تحصیلی را با هم قیاس میکنید؟

اگر دقت کرده باشید افراد بسیاری هستند که در بعضی رشته های تحصیلی فارغ التحصیل شده اند اما پس از ان وارد مشاغلی شدند که هیچ ارتباطی با رشته ای که در ان تحصیل کردند ندارد، حتی برعکس این قضیه هم صادق است، افراد بسیاری هستند که در بسیاری از رشته ها تحصیل کرده اند و در اخر در زمینه هایی شاغل شدند که با کارشان مرتبط است. البته متاسفانه در کشور ما تعداد نفرات دسته دوم کمتر از نفرات دسته اول است. همیشه شاهد افرادی بوده ایم که در رشته های تحصیل کرده اند و در اینده یا بیکار میشوند و یا در زمینه هایی کار میکنند که هیچ ارتباطی با رشته تحصیلیان ندارد.

مشاوره انتخاب رشته
مشاوره انتخاب رشته

حتی افراد بسیاری را دیده ام که پس از فارغ التحصیلی در یک رشته دانشگاهی، تصمیم مطالعه مجدد و درس خواندن میگیرند تا مجدد کنکور شرکت کنند و بتوانند در رشته ای دیگر که تصور میکنند بهتر است شرکت کنند. تمام این مشکلات فقط به این دلیل است که ما انسانها به خوبی نمیدانیم برای چه رشته تحصیلی ساخته شده ایم، نمیدانیم که برای انجام چه کاری ساخته شده ایم، و این جمله جقدر صحیح است که میگوید: هر که را بهر کاری ساختند.

در این قسمت از مشاوره انتخاب رشته، بهترین کاری که باید انجام داد استعدادیابی است، با استعدادیابی به طور دقیق و کامل مشخص میشود که شما برای چه رشته و چه شغلی بهترین هستید، تنها کاری که باید انجام دهید تا قطعا در ان موفق شوید، خوشحال باشید و رشد کنید چه کاری است، این کار بسیار و بسیار با اهمیت است، چه بسیار دانشجوی فارغ التحصیلی که پس از ورود به دانشگاه متوجه شد ان درس را دوست ندارد، چه بسیار دانشجویی که متوجه شد پس از فارغ التحصیلی به مشاغل مربوط به ان رشته علاقه ای ندارد.

و چه بسیار دانشجویی که در زمان درس و دانشگاه هیچ مهارت و کاری را یاد نگرفتند و فقط با بالابردن توقع خود، شرایط درامدزایی را برای خود سخت و دشوار کردند. اگر این همه مردم از روز اول استعداد یابی میشدند، این اتفاقات رخ نمیداد و همه سر جای خود میبودند، همه شاد و خوشحال زندگی میکردند و همه رو به رشد و پیشرفت بودند.

در اینترنت تست های روانشناسی و شخصیت شناسی بسیاری وجود دارد، تست MBTI تست DISK و سایر تستهای شخصیت شناسی، اما شخصا در کار استعدادیابی از مسیر ها و تستهای دیگری این کار را انجام میدهم. شخصا از تست رغبت سنج شغلی هلند، تست هوش 10 گانه گاردنر، تست شخصیت شناسی کلیفتون، پیدا کردن مزاج، پیدا کردن علایق و پیدا کردن ارزشها استفاده میکنم، که مطمعن شوم هم بهترین مشاوره انتخاب رشته را به دانش اموز داده ام و هم بهترین استعدادیابی را برای او انجام داده باشم.

استعدادیابی
استعدادیابی

در اخر کار، طبق تصویر بالا، بسیاری از مشاغل موجود را بر اساس امتیازهای تستهای دانش اموز، رده بندی میکنم و به هر شغل، یک امتیازی از 1 تا 100 تعلق میگیرد، هر شغلی که بالاترین نمره را داشته باشد، ترجیحا نمرات بالای 80، مناسب ترین و ایده ال ترین مشاغلی هستند که شخص باید به همان سمت هدایت شود و همان کار را برای خود انتخاب کند.

3- کسب اطلاعات از سایر رشته ها

مشخصا مشاوره انتخاب رشته ای مناسب است که بتواند در مورد رشته های مختلف اطلاعات مفیدی نیز ارائه دهد، اطلاعاتی از این قبیل:

  1. ویژگی های رشته های مختلف دانشگاهی چیست؟
  2. مشکلات و سختی های رشته های مختلف دانشگاهی چیست؟
  3. پر طرفدارترین رشته های دانشگاهی کدامند؟
  4. بازار کار در کدام رشته های دانشگاهی بهتر و بیشتر است؟

مشاوره انتخاب رشته حتی باید بتواند بر اساس نیاز جامعه، اینده بازار کار بعضی رشته هایی که امروزه پر مخاطب نیستند را پیشبینی کند، به طور مثال کاملا مشخص است که امروزه رشته حسابداری طرفدار چندانی نباید داشته باشد، زیرا برنامه های کامپوتری و CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) بسیاری ایجاد شده اند که به هزینه بسیار کمتر و با رابط کاربری بسیار ساده، میتوانند کار همان حسابدار را انجام دهند.

رشته های دانشگاهی
رشته های دانشگاهی

از طرفی امروزه رشته هایی مانند وکالت و روانشناسی، چندان مورد اعتماد و تقاضای دانش اموزان کشور نیست، اما بدانید، با بیشتر شدن تکنولوژی، با بروز شبکه های اجتماعی و مقایسه شدن افراد با یکدیگر، ناراحتی، دلمردگی و افسردگی بیشتر و بیشتر میشود، همانطور که امروزه امار افراد ناراضی بیشتر شده است و تمام این عزیزان برای درمان حال خود نیاز به روانشناس زبده و ماهر دارند، مطمعنا در اینده ای نزدیک تعداد این افراد بیشتر و بیشتر هم خواهد شد.

اگر مشاوره انتخاب رشته مناسبی میخواهید، میتوانم باز هم کمکتان کنم، اینگونه که به نظرتان امروزه امار جرم و جنایات، نسبت به سابق بیشتر نشده است؟ پس همین موضوع میتواند یک فرصت مناسب برای وکلا و قضات باشد.

4- رشته مهمتر از دانشگاه

متاسفانه هر ساله در مشاوره انتخاب رشته خود نیز، تعدادی دانش اموز میبینم که میگویند: استاد من فقط میخوام تهران قبول بشم، رشتش برام فرقی نمیکنه!!

و اما سوال من این است که برای چه؟ تصور کنید در رشته ابیاری گیاهان دریایی به مدت 4 سال در تهران تحصیل کردید، اخر چه میشود؟ در اخر میخواهید چه کاری برای زندگیتان انجام دهید؟ مشخصا این یک خیانت در مشاوره انتخاب رشته است که به دانش اموز این دانش و جهان بینی داده نشود که میخواهید به مدت 4 سال هزینه کنید، تلاش کنید و عمرتان را صرف رشته ای کنید که برایتان هیچ اهمیتی نداشته باشد؟!؟؟؟ کجای این کار منطقی و عقلانیست؟

قطعا که رشته تحصیلی، بسیار مهمتر از دانشگاه و شهری است که قبول شده اید، اگر فکر میکنید اینده تامین شده ای دارید، اگر تصور میکنید که در کنار پدر و یا دیگر بستگان میتوانید به خوبی مشغول کسب و کار باشید، پس چرا اصلا میخواهید به دانشگاه بروید؟؟؟ اگر چنین امکاناتی دارید و شغل اینده شما تامین است، خواهشا وارد دانشگاه نشوید.

5- اگاهی و اشراف کامل به کارنامه

مشاوره تحصیلی انتخاب رشته رایگان
مشاوره تحصیلی انتخاب رشته رایگان

در این قسمت از مشاوره انتخاب رشته، کمی کارمان تخصصی تر میشود، حال شما دفترچه انتخاب رشته را مطالعه کرده اید، و با موضوعی به اسم کارنامه خوانی اشنا شده اید، زمانی که کارنامه خود را از سایت سنجش میگیرید، متوجه میشوید که در ان اطلاعات بسیاری نوشته شده است، از اطلاعات شخصی شما، نوع سهمیه ای که دارید و استان بومی شما گرفته تا درصدها، تراز و رتبه کنکورتان. از مهمترین اطلاعاتی که باید به درستی از ان اگاهی داشته باشید، 1- استان بومی 2- رتبه در سهمیه نهایی شماست

در مشاوره انتخاب رشته بهتان گفته میشود که رشته های مختلف، نوع خاصی از پذیرش را دارند که با یکدیگر متفاوت است، به طور مثال از انواع پذیرش رشته ها میتوان به پذیرش کشوری، قطعی، استانی و ناحیه ای اشاره کرد، رشته هایی که پذیرش کشوری دارند، باعث میشود که فرصت دانش اموزان در سراسر کشور برای قبول شدن در ان رشته یکسان باشد، مانند اموزش تربیت بدنی، اموزش زیست شناسی و شیمی.

رشته هایی که پذیرش قطبی دارند، به این منظور است که فرصت قبولی دانش اموزانی که در همان قطب هستند، تا حد 60 الی 80 درصد بالاتر از سایر دانش اموزانی است که در ان قطب نیستند، مانند رشته فیزیوتراپی و روانشناسی، در پذیرش ناحیه ای و استانی نیز چنین موضوعی حاکم است، و به همین جهت است که در مشاوره انتخاب رشته به این موضوع اشاره میکنم که حتما استان بومی خود را به درستی بخوانید.

6- تشخیص صحیح رتبه برای انتخاب رشته

متاسفانه در هر مشاوره انتخاب رشته ای این موضوع عنوان نمیشود که همیشه و در هر کارنامه ای، رتبه در سهمیه نهایی، رتبه اصلی که برای انتخاب رشته باید در نظر گرفته شود نیست، در سالهای اخیر با تاثیر گزار بودن سهمیه ایثارگان و نشان دادن نتیجه اعمال ان در کارنامه، رتبه جدیدی در کارنامه ایجاد شده است که میتواند دانش اموزان را به غلط بیندازد، اما در این مشاوره انتخاب رشته میخواهم این نکته ساده را بهتان توضیح دهم.

اگر کارنامه شما، بدون سهمیه ایثارگان و فقط با سهمیه مناطق 3گانه بود، رتبه در سهمیه نهایی که در پایین کارنامه مشخص شده است، رتبه ای است که باید برای انتخاب رشته ازش بهره ببرید. که در کارنامه پایین رتبه اصلی داوطلب 1889 است که باید برای انتخاب رشته لحاظ شود.

مشاوره انتخاب رشته و کارنامه خوانی
مشاوره انتخاب رشته و کارنامه خوانی

اما اگر کارنامه شما دارای سهمیه ایثارگان، چه 5% و چه 25% بود، دیگر نمیتوانید به رتبه در سهمیه نهایی بسنده کنید، زیرا ان رتبه نشان دهنده رتبه قیاس شده شما و تمام داوطلبانی است که مانند شما سهمیه ایثارگان دارند، در صورتی که این عدد هیچ اهمیتی ندارد، صرفا جهت اطلاع نوشته شده است، و اما در همان جدول پایینی، در سمت راست رتبه در سهمیه نهایی، نوشته شده است رتبه در منطقه، و در ان عددی نوشته است حدودا 2 تا 3 برابر بالاتر از رتبه در سهمیه نهایی و ان عدد، رتبه اصلی شماست که باید با ان انتخاب رشته خود را انجام دهید.

در این تصویر رتبه اصلی دانش اموز، 28845 است که باید برای انتخاب رشته در نظر گرفته شود.

مشاوره انتخاب رشته و کارنامه خوانی
مشاوره انتخاب رشته و کارنامه خوانی

7- اموزش انتخاب رشته

همانطور که میدانید، هرچقدر بیشتر بدانید موفق تر هستید، اگر مشاوره انتخاب رشته خوبی میخواهید، موظف هستید که خودتان نیز به طور عالی اگاه باشید، اطلاعات کاملی از مشاوره انتخاب رشته و در کل انتخاب رشته داشته باشید، از همین جهت میخواهم جامع ترین و کاملترین اموزشی که در مورد انتخاب رشته به طور کاملا رایگان به همراه ویدیو توضیحات بسیار دقیق و عالی ساخته ام را معرفی کنم، این اموزش شامل ویدیو اموزشی توضیح 0 تا 100 انتخاب رشته، کارنامه خوانی، روش نوشتن لیست اولیه و ثانویه و اولویت بندی کردن رشته ها است.

حتما برای خودتان وقت بگذارید و با تمام دقت و تمرکز به سراغ اموزش رایگان ” اموزش انتخاب رشته رایگان از 0 تا 100 ” بروید، از ان استفاده کنید و بهترین مشاوره انتخاب رشته را برای خود داشته باشید، همچنین میتوانید به طور رایگان برای مشاوره انتخاب رشته با من در ارتباط باشید و سوالاتتان را مطرح کنید.

انتخاب رشته با علی پورصفیان
انتخاب رشته با علی پورصفیان

اگر سوالی براتون پیش اومده خیلی خوشحال میشم که با لبخند 🙂 در قسمت نظرات بپرسید، حتما بهتون پاسخ میدم.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نکته مهم:

میتونید روی عبارت هایی که با رنگ ابی مشخص شده اند کلیک کنید و اموزش مربوط به اونهارو ببینید.

اموزش های الزامی قبولی کنکور

اموزش های پربازدید

پرفروش ترین محصولات

دوره های آموزشی رایگان

محصولات تخفیف دار

فعلا محصول تخفیف خورده نداریم

روش خرید محصولات

نویسنده این مقاله:

keyboard_arrow_up