تفاوت انواع دانشگاه ها در ایران (برسی 8 مدل از دانشگاه ها)

اگر میخواهید از انواع دانشگاه ها و تفاوت انها نسبت به هم اگاه شوید، اینکه دانشگاه های پولی و غیر پولی به چند دسته تقسیم میشوند و علت شکل گیری انها بر چه اساس بوده است، این مقاله را تا انتها بخوانید. مطمعنا که مطالعه این مقاله میتواند علم و اگاهی مناسبی در مورد تفاوت انواع دانشگاه ها بهتان بدهد، البته برای کسب اطلاعات و اگاهی بیشتر بهتر که ویدیو را با تمرکز تماشا کنید.

تقسیم بندی انواع دانشگاه ها در ایران

به طور کلی میتوان دانشگاه ها را به 2 دسته پولی و غیر پولی تقسیم کرد، دانشگاه غیر پولی فقط و فقط در نوع روزانه و سراسری است و مابقی انواع پذیرش ها در دانشگاه ها به شکل پولی به وجود ماده اند، پس بهتر است تقسیم بندی دیگری برای شناخت بهتر انواع دانشگاه ها داشته باشیم.

تفاوت دانشگاه سراسری و ازاد

از انواع دانشگاه های سراسری میتوان به 6 نوع مختلفی که دارد اشاره کرد: دانشگاه روزانه، شبانه، مازاد ظرفیت، پردیس خودگردان، غیر انتفاعی و پیام نور، حال میخواهم تک به تک انها را توضیح دهم.

1- توضیح دانشگاه روزانه

انواع دانشگاه ها - دانشگاه روزانه
انواع دانشگاه ها – دانشگاه روزانه

این نوع پذیرش از انواع دانشگاه ها، کاملا رایگان بوده و به طور کلی همان نوع دانشگاهی است که تمامی دانش اموزان در ارزوی قبولی رشته های خوبی در ان هستند، تمام رشته های تحصیلی موجود در دانشگاه ها را دارا میباشند و از نظر مدرک تحصیلی در کیفیت، در بالاترین سطح علمی قرار دارند و مدرک بسیار معتبری دارند.

2- توضیح دانشگاه مازاد ظرفیت

زمانی که پذیرش برای دانشگاه روزانه تکمیل میشود، در میان انواع دانشگاه ها به سراغ دانشکده هایی با پذیرش مازاد ظرفیت میرویم، ریاست محترم دانشگاه روزانه تعداد کمی ظرفیت در رشته های پر متقاضی ایجاد میکند اما ان عزیزان دیگر رایگان نمیتوانند به تحصیل بپردازند بلکه باید با پرداخت شهریه به دانشگاه در ان رشته ها تحصیل کنند، این عزیزان دقیقا شرایط تحصیلی که دارند، کلاسها، اساتید و مدرک تحصیلیشان با دانشجویان دوره روزانه برابر است.

3- توضیح دانشگاه پردیس خودگردان

انواع دانشگاه ها - دانشگاه پردیس خودگردان
انواع دانشگاه ها – دانشگاه پردیس خودگردان

با پر شدن ظرفیت حتی با احتساب ظرفیت مازاد، همچنان در رشته های پر متقاضی مخاطبانی هستند که حاضرند با پرداخت شهریه، مشغول به تحصیل باشند، به همین جهت ریاست دانشگاه سراسری، یک یا چند ساختمان را در خارج از محل دانشگاه تهیه کرده و به ان ساختمان لقب پردیس همان دانشگاه سراسری را نسبت میدهد و دانشجویان میتوانند در ان رشته های پر متقاضی با پرداخت شهریه و اما در خارج از فضای دانشگاه سراسری تحصیل کنند. این عزیزان کلاس های متفاوت و اما مدرک تحصیلی و اساتید مشابهی با دوره روزانه دارند.

4- توضیح دانشگاه شبانه

از بهترین و ارزان ترین مدل های دانشگاه پولی هستند، این نوع دانشگاه از انواع دانشگاه ها، برای بعضی از رشته ها با تعداد متقاضی نسبتا بالا که هزینه تحصیل پایینی دارند، اجازه ثبت نام دانشجویان را با پرداخت هزینه بسیار ناچیز میدهد، حدودا ترمی کمتر از 3 یا 4 میلیون تومان، (این امار قیمت برای سال 1403 است) اما دانشجویان شبانه، شبها به دانشگاه نمیروند، دقیقا با مابقی دانشجویان روزانه در همان دانشگاه هستند، همان ساعت، همان کلاس و همان استاد را دارند، از نظر مدرک تحصیلی، پذیرش شبانه همانند روزانه مدرک تحصیلی بسیار معتبری دارد.

5- توضیح دانشگاه غیر انتفاعی

انواع دانشگاه ها - دانشگاه غیرانتفاعی
انواع دانشگاه ها – دانشگاه غیرانتفاعی

بعضی از اساتید دانشگاه ها به سمت احداث بعضی مراکز اموزشی پیش رفتند، دانشگاه غیر انتفاعی از انواع دانشگاه های سراسری محسوب میشود، هرچند که به طور کلی اعتبار دانشگاه روزانه را ندارد، اما بعضی از دانشگاه های غیر انتفاعی بسیار معتبر و از نظر علمی قدرتمند هستند. مدرک تحصیلی این نوع دانشگاه ها اعتبار خوبی دارد.

6- توضیح دانشگاه پیام نور

اگر خواستار کلاس های انلاین و مجازی هستید شاید بهترین گزینه برای شما در بین انواع دانشگاه ها، دانشگاه پیام نور باشد، این نوع دانشگاه نیز در مجموعه دانشگاه های سراسری حساب میشود، از نظر اعتبار علمی در جایگاه متوسطی قرار دارد.

توضیح انواع دانشگاه ازاد

دانشگاه های ازاد نیز مانند انواع دانشگاه های سراسری هستند، به طور حضوری در دانشگاه هستید و همان روال را طی میکنید، اما دنشگاه ازاد اسلامی فقط 2 نوع پذیرش دارد: 1 – ازاد 2 – مازاد ازاد.

انواع دانشگاه ها - دانشگاه ازاد
انواع دانشگاه ها – دانشگاه ازاد

مشخصا وقتی در انواع دانشگاه های ازاد قبول میشوید باید شهریه نسبتا بالایی را برای تحصیل پرداخت کنید، اگر مانند دانشگاه سراسری بازهم دانشجویابی باشند که موفق به ثبت نام در رشته ای خاص نشده باشند و خواستار ثبت نام باشند، دانشگاه ازاد تعدادی ظرفیت را در ان دانشگاه به صورت مازاد ظرفیت باز میکند تا عزیزان با پرداخت شهریه ای سنگین تر بتوانند در رشته تحصیلی مورد علاقه خود تحصیل کنند.

حال به سراغ 3 سوال اصلی شما عزیزان، در مورد اعتبار علمی بین دانشگاه ها میرویم:

1 – رتبه بندی و اعتبار علمی بین دوره های دانشگاهی چگونه است؟

میتوان انواع دانشگاه ها را بر اساس رتبه بندی و اعتبار علمی با این اولویت، دسته بندی کرد: سراسری روزانه، شبانه، پردیس خودگردان و مازاد ظرفیت، دانشگاه آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور

2 – دانشگاه های روزانه و ازاد، از دانشگاه های پیام نور و غیر انتفاعی بهتر هستند؟

خیر، مثلاً پیام نور مرکزی کرج و تهران از خیلی از دانشگاه های آزاد از حیث آموزش و اعتبار مدرک بهترند و بعضی از انواع دانشگاه های غیر انتفاعی، به طور مثال غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران در بعضی از رشته های فنی مهندسی رتبه های زیر 6 و 7 هزار منطقه را میخواهد که شاید بعضی از داوطلبان همین رشته ها را با رتبه های 5 رقمی (رتبه های بی کیفیت و بد) در سراسری هم بیاورند.

3 – اعتبار یک واحد از دانشگاه ازاد، پیام نور و یا سایر دانشگاه ها را از چه طریقی میتوان فهمید؟

می توانید به سایت آن دانشگاه مراجعه کنید و ببینید که آیا رشته های مکمل آن کد رشته در ان دانشگاه وجود دارد یا خیر و چه تعدادی از اساتید آن دانشگاه استادیار ، دانش یار و استاد تمام هستند و این رشته به مدت چند سال است که در این دانشگاه ارائه می شود و آیا در رشته انتخابی شما در این دانشگاه مقاطع بالاتر از کارشناسی وجود دارد یا خیر.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دانشگاه های مختلف کشور و رتبه بندی علمی آنها میتوانید به سایت، www.uniref.ir مراجعه کنید.

و اما یک نکته مهم: چیزی که در انتها برای یک داوطلب باقی می ماند رشته است و مهارتی که در آن رشته کسب کرده است، اسم دانشگاه چندان اهمیتی هم ندارد، حتی خیلی از موسسه ها و شرکت های معتبر دنیا برای پذیرش یک فرد در ابتدا به رشته و مقطع تحصیلی فرد توجه می کنند و در آخر شاید هیچ وقت، به اسم دانشگاهی که فرد در آن تحصیل کرده است هم اشاره ای نشود.

فراموش نکنید که میزان مهارت اندوخته شده توسط شما، مهمترین عامل در موفقیت و خوشبختی شماست. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انتخاب رشته، یک اموزش کامل و جامع در این مورد برایتان اماده کرده ام، که میتوانید با کلیک بر روی جمله ” اموزش رایگان و کامل 0 تا 100 انتخاب رشته ” از اطلاعات این اموزش مطلع شده و از ان استفاده کنید.

شاد، سلامت و عقاب باشید

اگر سوالی براتون پیش اومده خیلی خوشحال میشم که با لبخند 🙂 در قسمت نظرات بپرسید، حتما بهتون پاسخ میدم.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نکته مهم:

میتونید روی عبارت هایی که با رنگ ابی مشخص شده اند کلیک کنید و اموزش مربوط به اونهارو ببینید.

اموزش های الزامی قبولی کنکور

اموزش های پربازدید

پرفروش ترین محصولات

دوره های آموزشی رایگان

محصولات تخفیف دار

فعلا محصول تخفیف خورده نداریم

روش خرید محصولات

نویسنده این مقاله:

keyboard_arrow_up